
چه روش هایی برای درمان افسردگی وجود دارد؟
افسردگی بیماریای است که به شیوهای منفی بر روی احساسات، افکار و اعمال شما تاثیر میگذارد. افسردگی باعث بوجود آمدن اندوه یا از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که همیشه دوست داشتهاید میشود و میتواند به مشکلات فیزیکی و عاطفی متنوعی منتهی شده و عملکرد عمومی شما در هر زمینهای را کاهش دهد. خوشبختانه درمان افسردگی به طرق مختلف انجام میگردد. افسردگی نشانههای متفاوتی دارد از جمله:
- احساس اندوه و حالت افسرده داشتن
- از دست دادن علاقه به ابژه های متفاوت
- تغییرات در اشتها
- کاهش یا افزایش وزن بدون رژیم
- مشکلات کم خوابی یا پرخوابی
- از دست دادن انرژی یا خستگی بیش از حد
- افزایش در فعالیتهای فیزیکی بی هدف
- احساس بیارزش یا گناه کار بودن
- مشکل در فکر کردن، تمرکز یا تصمیمگیری
- افکار مرگ و خودکشی
این نشانهها باید حداقل دو هفته به طول بیانجامند تا بتوان آنها را مورد بررسی بیشتر قرار داد.
درمان افسردگی
راه مشخص و قطعی برای درمان افسردگی وجود ندارد و درمان میتواند برای هر فرد مسیر متفاوتی را در پیش بگیرد. با این وجود درمانهای موثر و متخصصان سلامت میتوانند به روشهای مختلف بیمار را در طی این مسیر یاری کنند. خود شما نیز میتوانید کارهای متنوعی برای درمان و یا پیشگیری انجام دهید. نکتهی مهم پیدا کردن درمان و درمانگر مناسب است که با نیازهای شما همخوانی داشته باشند.
درمانهای روانشناختی
این درمانها که از آنها با نام گفتار درمانی نیز یاد میشود، میتوانند به شما کمک کنند تا الگوهای فکری خود را تغییر داده و مهارتهای تطبیقی خود را بهبود بخشید. در نتیجهی آن میتوانید با پیچیدگیها و استرسهای زندگی بهتر کنار بیایید. درمان افسردگی با روشهای روانشناختی شامل روشهای موثر متنوعی میشود. برای مثل بعضی افراد ترجیح میدهند به صورت فردی و بعضی گروهی به تمرین بپردازند. همچنین برنامههای الکترونیکی و آنلاین نیز گسترش قابل توجهی داشتهاند.
درمان شناختی – رفتاری (CBT)
CBT درمان روانشناختی ساختار یافتهای است که تلاش آن بر روی یافتن تاثیر شیوه تفکر و رفتار ما بر روی احساسات و عواطف ما است. درمان افسردگی از طریق CBT بسیار موثر و مرسوم است و برای رده های سنی مختلف قابل استفاده میباشد.
این روش تلاش میکند بوسیلهی آموختن تفکر عقلانی و منطقی در دشواریهای معمول هر روزه، افکار و رفتارهای شما را تغییر دهد و در واقع به شما کمک کند افکار واقعگرایانه، مثبت و رویکردهای حل کننده مشکلات را جایگزین الگوهای منفی و دردسر ساز کنید.
درمان میان فردی (IPT)
IPT نیز از درمانهای روانشناختی ساختار یافته میباشد که بر روی مشکلات رابطههای میان فردی و مهارتهای لازم برای موفقیت در آنها متمرکز است. این درمان بر اساس این فرض بنا شده است که مشکلات رابطهی میان فردی میتواند تاثیر زیادی بر افسردگی داشته باشد و رفع کردن آنها راه مناسبی برای درمان افسردگی خواهد بود.
رفتار درمانی
در حالی که رفتار درمانی از مولفههای اصلی CBT است، اما بر خلاف آن تلاشی برای تغییر باورها و تمایلات انجام نمیدهد. به جای آن تمرکز خود را بر روی تشویق به فعالیتهای لذت بخش، ارضا کننده و محرک میگذارد تا از دیگر فعالیتهای منفی که درمان افسردگی را سخت میکنند دوری شود.
CBT بر اساس ذهن آگاهی
عموما به صورت گروهی انجام میشود و به شما میآموزد تا تمرکز خود را بر لحظهی حال بگذارید و به هر تجربهای که در لحظه دارید توجه نشان داده و به تغییر آن فکر نکنید. این رویکرد در ابتدا بر روی احساسات فیزیکی تاکید دارد و به تدریج به سمت احساسات و افکار میرود.
تاثیر این روش در درمان افسردگی، بدین شکل است که به فرد کمک میکند تا در دنیای افکار غمآلود قوطهور نشود. همچنین شما را تشویق می کند تا الگوهای فکری مثبت و منفی خود را مورد بازبینی قرار دهید.
درمانهای دارویی
داروهای ضد افسردگی بنیان اصلی این روش درمانی هستند. البته کج فهمیهای زیادی پیرامون داروهای ضد افسردگی وجود دارد. در حالی که نمی توان به سادگی توضیح داد که این موتد چگونه کار میکنند، اما تاثیر قابل توجهی در درمان افسردگی و دیگر اختلالات اضطراب محور دارند.
اگر افسردگی شما از نوع شدید یا میانه است، پزشک شما ممکن است در کنار درمانهای روانشناختی از داروهای ضد افسردگی نیز استفاده کند. افرادی با انواع شدیدتر افسردگی نظیر اختلالات دو قطبی و روان گسیختگی معمولا نیاز به استفاده از دارو دارند.
از چه داروهای ضد افسردگی باید استفاده نمود؟
انتخاب بهترین داروی ضد افسردگی برای هر فرد میتواند پیچیده باشد پس بایستی با مشورت دکتر و بعد از ارزیابی و ملاحظات خاصی صورت گیرد. داروهای متفاوتی موثر بودن خود را اثبات کردهاند اما نتایج از شخصی به شخص دیگر می تواند کاملا متفاوت باشد. این داروها ممکن است برای درمان افسردگی حداقل به دو هفته زمان احتیاج داشته باشند.
عوارض جانبی این داروها چیست؟
این داروها نمیتوانند شخصیت شما را تغییر دهند و یا همیشه باعث حال خوش شما باشند، بلکه مانند هر داروی دیگری عوارض جانبی خاصی دارند. با توجه به این که از چه دارویی استفاده میکنید عوارض معمول عبارتاند از:
- حالت تهوع
- سردرد
- اضطراب
- تعرق
- گیجی
- خشم
- افزایش وزن
- خشکی دهان
- ناتوانیهای جنسی
این عوارض میتوانند کوتاه مدت باشند. اما بهتر است در صورت مشاهده با پزشک در میان گذاشته شوند. همچنین مدت زمان مورد نیاز شما برای استفاده از این داروها، کاملا به وضعیت شما بستگی دارد و نمیتوان زمان دقیقی را برای آنها معین کرد.
دیگر منابع حمایتی
درمان افسردگی محدود به دارو و درمانهای روانشناختی نخواهد بود. بلکه با توجه به نیازها و مشورت با متخصصان بایستی ترکیبی از این موارد باضافهی نکات عمومی دیگری را مد نظر قرار داد تا بهترین نتیجه حاصل شود.
چه در طول درمان و چه قبل و بعد از آن باید تلاش کنید که سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید – خوردن غذای سالم، فعالیت و ورزش متناوب و خواب شبانه ی خوب در کنار دوری از الکل و مواد مخدر. بهتر است تا جایی که میتوانید از شرایط خود و دلایل آن اطلاعات کسب کنید، با گروههای حمایتی نظیر دوستان در رابطه باشید و همچنین به تمارین مربوط به آرامش روان بپردازید.
خلاصه:
آیا می دانید افسردگی چه نشانههایی دارد و برای درمان آن به چه روشی روی آورد؟ درمان افسردگی به شیوههایی نظیر روان درمانی، استفاده از دارو و تغییرات در سبک زندگی انجام می شود. با ما همراه باشید.
نظرات کاربران
تعداد نظرات در انتظار تایید :284