
در مورد علائم سرطان حنجره بیشتر بدانید
سرطان حنجره یکی از انواع سرطان حلق است که بر روی حنجرهی شما اثر میگذارد. حنجره جایی است که باعث میشود بتوانید صداهای مورد نظر خود را ادا کنید، یا به عبارتی دیگر جعبهی صدای شماست و شامل غضروفها و عضلاتی است که صحبت کردن را برای شما ممکن میکند. بنابراین ابتلا به علائم سرطان حنجره میتواند به صدای شما آسیب برساند و اگر فورا برای درمان آن اقدام نشود ممکن است در سراسر بدن انتشار یابد.
مطابق با آمار نهاد بین المللی سرطان، سرطانهای مربوط به سر و گردن در مجموع ۴ درصد از کل سرطانها در ایالات متحدهی آمریکا را شامل میشوند. نرخ درمان موفق در این نوع سرطانها مانند اکثر دیگر سرطان ها به این بستگی دارد که چقدر زود تشخیص داده شوند و موقعیت مکانی دقیق آنها چگونه باشد.
با توجه به آمار اجتماع آمریکایی سرطان، ۹۰ درصد افرادی که به سرطان گلوتیس درجه یک مبتلا گشته اند، حداقل برای ۵ سال زنده خواهند ماند. گلوتیس ناحیه ای از حنجره است که شامل کوردهای صدای شما میشود. ولی این آمار برای افرادی که به سرطان درجه ۱ در ساختارهای بالای گلوتیس (سوپرگلوتیس) مبتلا میشوند به ۵۹ درصد کاهش پیدا میکند. سوپرگلوتیس شمل اپیگلوتیس میشود که کارکرد اصلی آن بسته نگه داشتن حنجره در هنگام غذا خوردن، برای جلوگیری از ورود غذا به ششها است.
علائم سرطان حنجره چیست؟
بر خلاف بسیاری دیگر از سرطانها، علائم سرطان حنجره به راحتی قابل تشخیص هستند. برخی از شایعترین آنها شامل موارد زیر میشوند:
- صدای گرفته و دارای خس خس
- مشکلات تنفسی
- سرفه کردنهای افراطی
- سرفههای همراه با خون
- درد گردن
- درد و زخم در گلو
- درد گوش
- مشکل در بلعیدن و قورت دادن غذا
- آماس و کبودی گردن
- برآمدگی در گردن
- کاهش وزن ناگهانی و غیر ارادی
این موارد همواره نشاندهندهی علائم سرطان حنجره نیستند اما اگر هر کدام از آنها بیش از یک هفته به طول انجامید باید برای بررسی بیشتر به دکتر مراجعه نمایید. تشخیص زود هنگام همواره کلید درمان موفق انواع سرطان است.
چه چیزی باعث سرطان حنجره میشود؟
سرطان حلق معمولا زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سالم بدن آسیب میبینند و شروع به رشد بیش از اندازه مینمایند. این سلولها میتوانند تبدیل به تومور شوند. سرطانهای حنجره در واقع تومورهایی هستند که درون جعبهی صدایی شما منشا دارند.
جهشهایی که به سلولهای سالم درون حنجرهی شما آسیب میرسانند اغلب به دلیل استعمال دخانیات بوجود میآیند. همچنین علائم سرطان حنجره میتوانند نتیجهی موارد زیر باشند:
- استفادهی افراطی از الکل
- تغذیه نامناسب بدن
- قرار گرفتن در برابر ویروس پاپیلومای انسانی
- مشکلات سیستم ایمنی بدن
- کار کردن در محیط های سمی و قرار گرفتن در برابر سمهای همچون پنبه نسوز
- برخی بیماریهای ژنتیکی نظیر کم خونی فانکونی
علائم سرطان حنجره در چه افرادی بیشتر مشاهده میشود؟
برخی مسائل مربوط به سبک زندگی خطر ابتلا به علائم سرطان حنجره را افزایش میدهند. عواملی نظیر:
- سیگار کشیدن
- جویدن تنباکو
- مصرف کم میوه و سبزیجات
- استفاده از مقادیر زیاد غذاهای فراوری شده
- نوشیدن الکل
- قرار گرفتن در معرض پنبه نسوز
- سابقهی خانوادگی سرطان حلق
علائم سرطان حنجره چگونه به صورت قطعی تشخیص داده میشوند؟
تشخیص سرطان حنجره با بررسی سابقهی پزشکی شما شروع میشود. اگر به صورت بالقوه دارای علائم سرطان حنجره باشید، پزشک شما با استفاده از مجموعه ای از آزمایشها ارزیابی دقیقتر را پیش میگیرد.
اولین آزمایش انجام شده معمولا لارینوسکوپی خواهد بود که در طی آن دکتر شما از طریق یک دوربین کوچک و یا مجموعه ای از آینه ها، حنجرهی شما را مورد بررسی قرار میدهد.
اگر دکتر هر چیز غیر معمولی را مشاهده نماید، ممکن است از بیوپسی برای بررسیهای دقیقتر استفاده کند. این نمونهی کوچک برداشته شده از منطقهی مورد نظر توسط آزمایشگاه بررسی میگردد.
آزمایشهای عکسبرداری معمولا در بررسی علائم سرطان حنجره مرسوم نیستند اما در هر صورت آزمایشهایی مانند CT scan یا MRI میتوانند مشخص کنند آیا تومور در قسمتهای دیگر نیز پخش شده است یا خیر.
مراحل پیشرفت
اگر تشخیص سرطان مثبت باشد، در مرحلهی بعد باید میزان پیشرفت آن را بررسی و تعیین نمود. این مراحل نشان دهندهی این مطلب میباشند که سرطان چقدر منتشر شده است. غده شناسان معمولا از یک سیستم سه گانه برای مراحل سرطان حنجره بهره میبرند:
- اندازهی تومور اولیه و میزان انتشار آن به بافتهای پیرامونی
- میزان انتشار آن در غدههای لنفاوی
- میزان متاستاز به گسترش آن در اندام ها و غدههای لنفاوی دورتر
تحقیقات نشاد دادهاند که سرطان حنجره معمولا به ششها نیز منتقل میشوند. تومورهای کوچکی که هنوز به غدههای لنفاوی منتشر نشدهاند کمترین خطر را دارند و با افزایش اندازهی آنها، خطر نیز افزایش پیدا میکند. شانس زنده ماندن در مواردی که متاستاز اتفاق افتاده باشد به شدت کاهش پیدا میکند. چنین سرطانهایی در مراحل پیشرفتهی خود بسیار خطرناک اند.
گزینههای پیش رو برای درمان علائم سرطان حنجره چیست؟
درمان مستقیما با میزان گسترش سرطان بستگی دارد.
پزشک شما ممکن است استفاده از اشعه درمانی یا جراحی را در مراحل اولیهی درمان ترجیح دهد. جراحی روش مرسومی برای خارج کردن تومورها میباشد. اما اینگونه نیست که بدون خطر باشند، به خصوص زمانی که تومور این اجازه را پیدا کرده است که به اندازهی کافی گسترش پیدا کند. ممکن است در چنین مواردی موارد زیر را تجربه نمایید:
- مشکل در تنفس
- مشکل در بلعیدن و قورت دادن
- جابجایی در نحوهی قرار گرفتن گردن
- تغییر در صدا و یا عدم توانایی در صحبت کردن
- زخمهای دائمی در گردن
بعد از جراحی، اشعه درمانی تلاش میکند سلولهای سرطانی باقیمانده را از بین ببرد. حتی این احتمال وجود دارد که در صورت کوچک بودن تومور، دکتر تنها اشعه درمانی را تجویز کند.
شیمی درمانی از انواع دیگر گزینههای درمان سرطان حنجره است و میتواند:
- باقیماندهی سلولهای سرطانی از جراحی و اشعه درمانی را از بین ببرد
- در مواردی که جراحی مناسب نیست، به همراه اشعه درمانی تومورهای پیشرفته را بهبود بخشد
- نشانههای سرطانهای پیشرفته را که نمیتوانند به کلی از بین بروند را بهبود بخشد
آسیب به صدا
ممکن است در حین جراحی، بخشی از تواناییهای صوتی خود را از دست بدهید. البته این به این معنا نخواهد بود که توانایی صحبت کردن را از دست خواهید داد. اکثر افراد با استفاده از تمرینهای گفتار درمانی میتوانند بخش قابل توجهی از توانایی خود برای صحبت کردن را بازیابند.
خلاصه:
دانستن در مورد انواع سرطان به شما کمک میکند که با شناختن نشانهها، با مراجعهی سریع به پزشک درمان موفقتری را در پیش بگیرید. علائم سرطان حنجره از دیگر موارد سرطان آشکارتر هستند. آیا میدانید این علائم چیستند؟ راه های تشخیص قطعی آن کدام اند؟ چه گزینه هایی برای درمان پیش روی شماست؟ برخی مسائل مربوط به سبک زندگی خطر ابتلا به علائم سرطان حنجره را افزایش میدهند. نرخ درمان موفق در این نوع سرطانها مانند اکثر دیگر سرطان ها به این بستگی دارد که چقدر زود تشخیص داده شوند و موقعیت مکانی دقیق آنها چگونه باشد. مطلب زیر را برای آشنایی بیشتر با سرطان حنجره از دست ندهید.
بسیار عالی