
در مورد ویژگیها و علائم سرطان مری بیشتر بدانید
مری لولهی عضلانی توخالی است که مسئول انتقال غذا از حلق به معده میباشد. اگر یک تومور بدخیم در این مسیر رشد پیدا کند با نام سرطان مری شناخته میشود. همزمان با رشد تومور، بافتها و عضلههای داخلی و لایههای زیرین مری نیز ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند. این تومور در هر جایی از طول این عضو میتواند بوجود بیاید، اما در هر صورت مرسوم ترین نقطه، محل اتصال مری با معده است. بدلیل همین غده است که به تدریج علائم سرطان مری خود را آشکار میکنند که ما در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
مرسوم ترین انواع سرطان مری کدامند؟
علائم سرطان مری معمولا نشان دهندهی دو دستهی عمده از این بیماری اند:
- سلول فلسی سرطانی زمانی اتفاق میافتد که سرطان از سلولهای پوستهی رویی مری شروع شود. این مدل معمولا در بالا یا میانهی مری اتفاق میافتد اما به صورت کلی در هر جایی امکان آن وجود دارد.
- رشد بدخیم غده ای زمانی اتفاق میافتد که سرطان و سلولهای سرطانی، از سلول هایی که در مری مسئول تولید کردن مایعاتی نظیر مخاط هستند آغاز شود. این نوع از علائم سرطان مری عموما در قسمتهای پایین نزدیک به معده اتفاق میافتد.
نشانهها و علائم سرطان مری چیست؟
علائم سرطان مری معمولا در مراحل رشد اولیه مشاهده و تجربه نمیشوند. همزمان با رشد سرطان ممکن است موارد زیر اتفاق بیافتد:
- کاهش وزن غیر ارادی
- مشکلات در هضم و بلع
- ترش کردن یا سوزش معده
- درد یا دشواری در بلعیدن غذا یا پایین دادن آب دهان
- گیر کردن غذا در گلو هنگام خوردن
- استفراغ
- بازگشت غذا در مری
- درد سینه
- خستگی
- سرفه های مزمن
- سکسکه
دلایل ابتلا به علائم سرطان مری چیست؟
مانند اکثریت سرطانها، دلایل اصلی ابتلا به سرطان مری نیز همچنان ناشناخته باقی مانده است. برخی محققان معتقدند این مسئله به جهشهایی در DNA سلولهای مربوط به مری ربط پیدا میکند. این جهشها به سلول دستور میدهند که چند برابر سریعتر از حالت معمول رشد پیدا کنند. همچنین در پیامی ارسالی به سلول در زمان مرگ مناسب اخلال ایجاد میکنند و باعث انباشت و تبدیل آنها به سلولهای سرطانی میشوند.
چه کسانی در معرض ابتلا به سرطان مری قرار دارند؟
همان طور که پیشتر ذکر شد، به نظر می رسد عامل اصلی در واقع نوعی تحریک سلولهای مری باشد که در نهایت به صورت علائم سرطان مری خود را نشان میدهد؛ برخی عادات و شرایط میتوانند این تحریکات را افزایش دهند:
- استفاده بیش از حد از الکل
- استعمال دخانیات
- داشتن مشکلات ریفلاکس معده
- ابتلا به بیماری بارت مری که باعث آسیب به دیوارهی داخلی مری میشود
- اضافه وزن داشتن
- عدم استفاده از میوه ها و سبزیجات به مقدار کافی
- ابتلا به بیماری انقباض مجاری عضلانی؛ این بیماری باعث میشود عضله انتهای مری به درستی منبسط نشود و همواره تحت فشار باشد.
درصد بیشتری از سرطان مری در موارد زیر مشاهده شده است:
- مردان سه برابر بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا میشوند
- در میان نژادهای آفریقایی-آمریکایی شایع تر از دیگر قومها و نژادها است
- احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن بیشتر میشود و اگر بالای ۴۵ سال سن دارید، خطر ابتلا بیشتر است
تشخیص علائم سرطان مری
روش آزمایش برای تشخیص سرطان مری شامل موارد زیر میشود:
- استفاده از اندوسکوپی که در آن ابزاری لوله مانند که دوربین کوچکی به آن متصل است از درون حلق شما پایین میرود و به دکتر شما اجازه میدهد مسیر درونی مری را به خوبی مشاهده کند تا هرگونه نشانهی غیر عادی و تحریک بخش را بررسی نماید.
- یکی دیگر از روشها آزمون باریم است که از طریق اشعه ایکس به دکتر شما اجازه میدهد مسیر مری را بررسی نماید. برای این کار شما باید ماده ای شیمیایی به نام باریم را در حالی که مورد عکسبرداری قرار میگیرید قورت دهید.
- بیوپسی نیز فرایندی است که طی آن دکتر نمونه ای از بافت مشکوک را به کمک اندوسکوپ برداشت میکند و برای بررسیهای بیشتر روانهی آزمایشگاه می کند.
- از MRI، CT scan و PET scan نیز ممکن است برای بررسی میزان انتشار سرطان به دیگر نقاط و ارگانهای بدن استفاده شود.
درمان سرطان مری
جراحی
اگر سرطان کوچک باشد و هنوز به دیگر نقاط بدن انتشار نیافته باشد، دکتر شما میتواند تومور را به وسیلهی یک اندوسکوپ و برخی دیگر از لوازم کوچک جراحی خارج نماید. همچنین در حالت معمول و استاندارد جراح از طریق یک شکاف بزرگ قسمتی از مری و غده های چرکی اطراف آن را خارج میکند. در این موارد مری به وسیلهی بافتهایی از معده یا روده بازسازی میشود. در موارد بسیاری، قسمتهایی از بالای معده نیز ممکن است با جراحی خارج شوند.
خطرهای جراحی شامل این موارد میشوند: درد، خونریزی، نشت در ناحیهی بازسازی شدهی مری که به معده متصل است، مشکلات در ششها، دشواری در غذا خوردن، تهوع، سوزش معده و عفونت.
شیمی درمانی
درمان علائم سرطان مری بهوسیلهی شیمی درمانی در واقع یعنی حمله به سلولهای سرطانی از طریق استفاده از دارو. شیمی درمانی ممکن است قبل یا بعد از عمل جراحی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین در مواردی با اشعه درمانی نیز همراه میشود.
شیمی درمانی عوارض جانبی مختلفی دارد که بیشتر آنها به این دلیل است که داروها سلولهای سالم را نیز میکشند. عوارض جانبی به نوع و میزان دارویی که پزشک تجویز میکند نیز بستگی دارد:
- از دست دادن مو
- تهوع
- استفراغ
- خستگی
- درد
- اختلالات عصبی
اشعه درمانی
اشعه درمانی از پرتوهای اشعه برای کشتن سلولهای سرطانی استفاده میکند. اشعه درمانی ممکن است به صورت خارجی و به وسیلهی دستگاهی از بیرون انجام شود و همچنین میتواند به صورت داخلی و با قرار دادن دستگاهی نزدیک تومور صورت پذیرد.
عوارض جانبی آن:
- پوستی که تیره و سوخته به نظر میرسد
- درد و سختی در غذا خوردن هنگام بلعیدن
- خستگی
- زخمهای دردناک در مسیر مری
ممکن است برخی از عوارض جانبی تا مدتها پس از درمان علائم سرطان مری هنوز وجود داشته باشند، برای مثال زمانی که بافت مری انعطاف خود را از دست میدهد و نازک میشود.
چشم انداز طولانی مدت
هر چقدر زودتر تشخیص سرطان صورت گرفته باشد، شانس درمان و ریکاوری بیشتر خواهد بود. این سرطان معمولا در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود که کار درمان را بسیار سخت میکند بنابراین به علائم سرطان مری توجه داشته باشید و در صورت وجود به دکتر مراجعه نمایید. شانس موفقیت با استفاده از روش جراحی، در صورتی که تومور منتشر نشده باشد بیشتر است.
خلاصه:
آمار سرطان ها هر روز بیشتر میشوند و درمان آنها علیرغم تبلیغات و تلاشهای بسیار، همیشه موفق و قاطع نبوده است. سرطان مری نیز یکی از انواع سرطانهاست که همان طور که از نامش پیداست، لولهی انتقال دهنده و متصل کننده میان گلو و معده را درگیر میکند. برای اینکه شانس بیشتری برای پیروزی بر آن وجود داشته باشد باید در مراحل اولیه و قبل از انتشار به دیگر نقاط بدن تشخیص داده شود. در متن زیر میتوانید اطلاعات لازم در مورد علائم سرطان مری، راههای تشخیص، تکنیک های درمان و عوامل خطرساز را بهتر بشناسید.
نظرات کاربران
تعداد نظرات در انتظار تایید :279