
جلوگیری از بیماری سلیاک با حذف گلوتن از رژیمغذایی
بیماری سلیاک نوعی بیماری است که موجب عکسالعمل نشان دادن سیستم ایمنی بدن به گلوتن که پروتئین موجود در برخی مواد غذایی مانند گندم و جوست، خواهد شد. این بیماران باید از خوردن مواد غذایی حاوی گلوتن خودداری نمایند چرا که روده کوچک آنها به شدت حساس و آسیبپذیر خواهد شد. این امر به مرور زمان بر روی جذب مواد غذایی تاثیر گذاشته و در کودکان رشد را به میزان زیادی تحتتاثیر قرار خواهد داد. در صورتی که از این بیماری جلوگیری و درمانی به عمل نیاید عوارض حاد و جبرانناپذیری از آن برجای خواهد ماند.
علائم بیماری سلیاک
این بیماری در هر فردی به گونهای علائم خود را بروز میدهد و بد نیست بدانید که در افراد مختلف کاملا متفاوت جلوه خواهد کرد. در بزرگسالان شما میتوانید نشانههای زیر را مشاهده نمایید:
- برونروی، یبوست
- کسلی و خستگی
- از دست دادن وزن
- نفخ، شکم درد
- تهوع
و یا حتی میتواند علائمی را بروز دهد که در نواحی مختلف بدن و بسیار متفاوت بروز میکنند. مانند:
- کمخونی ناشی از فقر یا کمبود آهن در بدن
- پوکی استخوان
- خارش و حساسیت پوستی
- رفلاکس معده
- آسیبهای دهانی و دندانی
- سردرد
- گزگز دستها و پاها
در کودکان این نشانهها شامل موارد زیر است:
- تهوع
- اسهال مزمن
- رشد کم
- بیاشتهایی
- تأخیر در سن بلوغ در آینده
- رشد نامتناسب قد
- یادگیری ضعیف
درمان بیماری سلیاک
بهترین راه ممکن برای اینکه بتوان بیماری سلیاک را کنترل نمود، رعایت رژیمغذایی میباشد که گلوتن در آن مودجود نباشد. در نتیجه مراجعه به یک متخصص تغذیه برای بیماران خالی از لطف نیست. به طور معمول برای اینکه پزشک به نتایجی قابل اطمینان دست یابد، حتما برای بیمار آزمایش خون می نویسد. نتایج حاصل از آزمایشات به وضوح مثبت و یا منفی بودن این بیماری را نشان داده و راهکار مناسب را برای تشخیص پزشک فراهم خواهد کرد. در اکثر موارد وجود گلوتن در رژیم غذایی بیماران بیشترین مشکلات را برایشان به وجود میآورد.
در حقیقت زمانی که گلوتن در بدن کاهش پیدا کند فرد هر روز حس بهتری پیدا خواهد کرد چون روده او دیگر حساسیت کمتری را از خود بروز میدهد. اما به محض اینکه از مواد حاوی گلوتن استفاده شود واکنشها مجددا نشان داده خواهد شد اگرچه میزان آن خیلی کم باشد. باید توجه داشته باشید که گلوتن تنها در مواد غذایی نیست بلکه ممکن است در داروها و مکملها و یا محصولات آرایشی و بهداشتی نیز یافت شود و برای بیمار بسیار اذیتکننده باشد.
در صورتی که بیمار با این رژیمغذایی دچار مشکلاتی در فقدان ویتامینها و مواد مغذی شود متخصص با در نظر گرفتن شرایط وی سایر مکملهای مورد نیاز بدن را برای او تجویز خواهد کرد تا یا به صورت قرص مصرف کند یا آنها را تزریق نماید. با توجه به اعمال روندهای درمانی در صورت وجود علائم نیاز است تا بسیار جدیتر به موضوع پرداخته شود و اندوسکوپی یا بیوپسی انجام شود.
داروهای استروئیدی
برخی از بیمارانی که با مشکل آسیبدیدگی روده کوچک مواجه هستند برای درمان آن نیازمند مصرف داروهای استروئیدی میباشند تا بتوانند بر التهاب روده غلبه نمایند.
چکیده:
بیماران مبتلا به سلیاک به هیچ عنوان نباید در معرض پروتئین گلوتن قرار گیرند. بیماری سلیاک، سیستم گوارش بدن را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و علائمی نظیر برونروی، تهوع، درد شکم و … را بروز خواهد داد که سبب کاهش جذب مواد غذایی میشود. بهترین راهکار درمانی حذف گلوتن از رژیم غذایی بیمار است.
نظرات کاربران
تعداد نظرات در انتظار تایید :281