دانستنیهای چشمپزشکی / عفونتهای چشمی چیست؟
عفونت چشم زمانی رخ میدهد که میکرو ارگانیسمهای مضر مانند باکتریها، قارچها و ویروسها به هر بخشی از کره چشم و یا مناطق اطراف آن حمله کنند. این مناطق شامل سطح شفاف جلو چشم (قرنیه)، لایهی ملتحمه، پلکها، زجاجیه و شبکیه و اعصاب بینایی میباشند.
- علائم عفونت چشم
- قرمزی چشمها
- درد
- ریزش اشک
- خشکی چشم
- حساسیت به نور
- متورم شدن چشم
- تورم اطراف چشم
- خارش
- تاری دید
- تغییر در اندازه مردمک
- ترشحات سبز، زرد یا سفیدرنگ در گوشه چشم
هر زمان که شک کردید که دچار عفونت چشمی شدهاید حتماً برای معاینه چشم به چشمپزشک خود مراجعه کنید زیرا انواع مختلفی از عفونتهای چشمی وجود دارد مانند عفونت ملتحمه، التهاب پلکها (بلفاریت)، عفونت قرنیه (کراتیت)، عفونت مایع داخل چشم (vitritis) و قسمت شبکیه و عروق خونی و اعصاب بینایی که درمان هر کدام بسته به نظر پزشک شما متفاوت میباشد. تلاش برای خود درمانی ممکن است درمان مؤثر را به تأخیر انداخته و آسیب بالقوه در دید شما به وجود آورد. در این زمان اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید تا زمان مراجعه به چشمپزشک از عینک خود استفاده نمایید.
درمان عفونتهای چشمی
خوشبختانه عفونتهای شایع باکتریایی چشمی با تجویز قطره چشمی آنتیبیوتیک و پماد چشمی به سرعت درمان میشوند.
بسیاری از عفونتهای شایع ویروسی نیز به صورت خودبهخود درمان میشود. در صورت عفونت شدید ویروسی ممکن است قطره ضد ویروسی تجویز شود و برخی دیگر نیز از نوع عفونت ویروسی نیاز به استفاده دقیق از قطره چشمی استروئیدی (کورتون) برای کاهش التهاب دارد.
بسته به نوع عفونت چشم شما، پزشک ممکن است داروهای انتی بیوتیک (برای نوع باکتریایی) و یا ضد ویروسی به صورت خوراکی تجویز کند، در صورت مصرف دارو اگر علائم عفونت بدتر شده و یا تا 48 ساعت بعد از شروع درمان تغییر نکرد فوراً با چشمپزشک خود تماس بگیرید.
هنگام عفونت چشم، در کنار استفاده از داروهای تجویز شده، رعایت شدید نکات بهداشت شخصی بسیار ضروری است.
راهکارهای جلوگیری از عفونتهای چشمی
- اگر با افرادی که دچار چشم صورتی شدهاند، برخورد کردید تا زمانی که دستهای خود را نشستهاید به چشمهای خود و اطراف آن دست نزنید.
- اگر در خانه فردی چشمهایش قرمز شده و مشکوک به عفونت است از حوله و ملافه و وسایل شخصی به صورت مشترک استفاده ننموده و آنها را دائم ضدعفونی نمایید.
- همه افراد خانواده بهداشت را رعایت نموده و مرتباً دستها را با آب و صابون بشویید. بهطورکلی به کودکان خود بیاموزید که با دستان کثیف به چشمانشان دست نزنند.
- اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید حتماً به نکات بهداشتی پزشکان توجه نمایید و قبل از استفاده دستها را با صابون بشویید و همچنین با لنز نخوابید حتی اگر از لنزهای سیلیکونی که برای مصرف شبانهاند استفاده میکنید؛ زیرا خوابیدن با لنز خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
نظرات کاربران