دارو درمانی چیست؟
دارودرمانی که با نام فارماکوتراپی نیز شناخته میشود یک اصطلاح عمومی برای استفاده از دارو برای درمان بیماری هاست. داروها متقابلا بر روی گیرندهها یا آنزیمها در سلولهای بدن انسان اثر میکنند تا عملکرد سلامتی را ارتقا داده و بیماریها را درمان نمایند. صرف نظر از مشکلاتی که در 50 سال گذشته وجود داشته است گامهای بزرگی برای تولید برخی از درمانهای مؤثر در دارودرمانی در رابطه با بسیاری از بیماریها برداشته شده است. دانشمندان بر این باورند که مغز پیچیدهترین عضو در بدن انسان میباشد و علم مدرن تاکنون تنها قادر به درک سیستم عصبی و شیمیایی که مغز به واسطه آن کار میکند، بوده است. خوشبختانه در قرن حاضر شاهد پیشرفتهای زیادی در ایجاد و آزمایش داروهای جدید برای کمک به درمان اختلالات مختلف جسمی و روانی میباشیم.
مزایای دارودرمانی
دارودرمانی دارای فواید بسیاری است. داروها میتوانند بسیاری از بیماریها مانند عفونتها و بیماریهای خاص را درمان کنند و به طور چشمگیری علائم طیف وسیعی از عارضهها را بهبود بخشند. بیماران باید با پزشک خود مشورت کنند تا آنها تعیین کنند که آیا مصرف دارو برایشان مناسب است یا خیر؟
داروها چه اختلالاتی را درمان میکنند؟
امروزه بسیاری از شرایط بیماریهای مختلف را میتوان با دارو درمان کرد. حتی بیمارانی که انگیزهای برای دارودرمانی ندارند ممکن است علائمی را از خود بروز دهند که با دارو مداوا شوند. نمونههایی از این داروها عبارتند از:
- آنتی بیوتیکها برای درمان یک بیماری ساده
- داروهای تسکین درد پس از جراحی یا تصادف
- داروهای کوتاه مدت یا بلند مدت برای مبارزه با اعتیاد
- داروهای ضد افسردگی برای از بین بردن علائم افسردگی
اثرات جانبی دارودرمانی
تمامی داروها قبل از تجویز برای بیماران به شدت و بادقت فراوان بارها مورد تحقیق و آزمایش قرار میگیرند، اما ممکن است اثرات غیرمنتظرهای را در هنگام مصرف شدن با مواد غذایی خاص، داروهای گیاهی یا استفاده با سایر داروهای شیمیایی دیگر داشته باشند. روش به کارگیری دارو درمانی، بسته به نوع بیمار و وضعیت درمانی او متفاوت است. داروها ممکن است به شکل قرص، کپسول یا مایع به صورت خوراکی مصرف شده یا به داخل بافت یا عضلات تزریق شوند.
به عنوان وظیفهای برای از بین بردن بیماریها، بسیاری از داروها عوارض جانبی دارند که ممکن است جزئی و یا گاه بسیار شدید باشند. اگر شما پشت جعبه یا بطری هر دارو را بخوانید، مسلما فهرستی از هشدارهای مربوط به تعاملات دارویی، آلرژی و عوارض جانبی را مشاهده خواهید کرد. تاکنون دانشمندان نتوانستهاند که دارویی را که کاملا عاری از عوارض جانبی باشد، بسازند. در بیشتر موارد، عوارض جانبی موقت هستند و خوشبختانه فراتر از دوره دارودرمانی نیستند.
عوارض جانبی دارودرمانی
عوارض جانبی دارودرمانی میتواند شامل علائم ذهنی یا جسمی باشد. برخی از عوارض جانبی رایج در انواع داروها عبارتند از: مشکلات گوارشی، خشکی دهان، تغییرات وزن، سردرد یا سرگیجه. برخی حتی میتوانند اضطراب یا افسردگی ایجاد کنند. تمام این اثرات ممکن است در چگونگی بروز علائم و طول مدت آنها بر اساس دوز مصرف دارو، سن، وزن و سایر عوامل در یک فرد متفاوت باشند.
جالب است بدانید تحقیقات پزشکی، بسیاری از داروهای مفید در درمان اختلالات روانی را کشف کرده است. دانشمندان همچنان در حال تلاش برای افزایش اثربخشی این داروها و از میان برداشتن عوارض جانبیشان هستند.
چکیده:
دارودرمانی یا فارماکوتراپی شامل مصرف دارو برای درمان بیماریها است. در درمان بیماریهایی نظیر سرطان، HIV و دیابت،داروهای متعددی با مواد تشکیل دهنده مختلف تجویز شده که به عنوان ترکیبی شناخته میشوند. معمولا هر دارویی اثرات جانبی خاص خود را دارد که اکثرا کوتاهمدت بوده و بر روی هر فرد به گونهای متفاوت بروز خواهد کرد.
نظرات کاربران