درمان سوزش چشم و علت آن چیست؟
سوزش چشم یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف حالتی به کار میرود که عامل داخلی یا خارجی سبب آزار چشم و قسمتهای اطراف آن میشود. سوزش چشم علامت مشترکی در بین بسیاری از بیماریهای چشمی است. خب آن قدر چشمتان میسوزد که حوصله این مقدمات را ندارید؟ با ما باشید تا در این مقاله تعدادی از علل و نحوه درمان آن را برایتان بازگو کنیم.
حساسیت چشم
حساسیت چشمی زمانی رخ میدهد که ماده حساسیتزا غشای چشم شما را تخریب میکند. موادی مانند دود و آلودگی هوا، پشم و موی حیوانات، گرد و غبار و… اگر سوزش چشم به علت حساسیت باشد هر دو چشم درگیر میشوند.
- در این حالت درمان برای تخفیف علائم صورت میگیرد. قطرههای چشمی در این صورت گزینههای خوبی هستند. اگر علائمتان شدید شوند و مدت زیادی پایدار بمانند؛ باید به دکتر مراجعه کنید تا داروهای اختصاصیتری برایتان تجویز کنند.
جسم خارجی
جسمهای خارجی میتوانند وارد چشم شوند و باعث سوزش چشم شوند. این اجسام حتی میتواند شامل مژه یا حتی تکههای شیشه باشد. اگر احساس میکنید جسم خارجی در چشمتان وجود دارد باید به پزشک مراجعه کنید و چشمهایتان را خیلی نمالید. در این صورت پزشک به چشم شما نور میتاباند تا آن جسم را ببیند. همچنین زیر پلکها را نگاه میکند و ماده رنگی استفاده میکند تا متوجه شود قرنیهتان آسیب دیده است یا خیر.
- برای درمان باید جسم خارجی از چشم خارج شود. پزشک ممکن است یک دوره آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت تجویز کند. جسم خارجی که از جنس فلز یا چوب باشد اهمیت بسیار بیشتری دارد.
خستگی چشم دیجیتالی
گاهی بعد از این که زمان طولانی با کامپیوتر، تبلت یا گوشی تلفن تان کار کردهاید؛ برای مدت طولانی احساس سوزش چشم میکنید. به این حالت خستگی دیجیتالی یا سندرم نگاه کردن به کامپیوتر میگویند. علائم دیگر این سندرم شامل این موارد هستند:
- سردرد
- خشکی چشم
- درد گردن و شانه
این علائم موقتی هستند و معمولا پس از این که کار با کامپیوتر و وسایل دیگر دیجیتالی را متوقف میکنید، برطرف میشوند.
- موسسه چشم آمریکا توصیه میکند برای حل این مشکل از قانون 20-20-20 استفاده کنید. به این صورت که پس از بیست دقیقه کار کردن با وسایل دیجیتالی، برای بیست ثانیه به چیزی در فاصله بیست فوتی خود خیره شوید.
عفونت
عفونتهای چشمی باکتریال، ویروسی یا قارچی میتوانند سبب سوزش چشم شوند. علائم دیگر عفونت چشمی شامل این موارد هستند:
- تورم غشاهای چشم و اطراف
- ترشح چرک
- خشک شدن ترشحات چشم در لبه پلک و مژهها
- در این حالت درمان بستگی به این دارد که چه چیزی عامل آن بوده است. عفونتهای ویروسی ظرف یک تا دو هفته به صورت خود به خودی درمان میشوند. برای درمان عفونتهای باکتریال قطرههای آنتی بیوتیکی تجویز میشود. برای درمان عفونتهای قارچی قطرههای ضد قارچی و یا قرص تجویز میشود. اگر عفونت خیلی شدید باشد گاها این ترکیبات به داخل چشم تزریق میشود.
خشکی چشم
خشکی چشم بیماری بسیار شایعی است که شیوع متفاوتی دارد؛ ولی در خانمها و به خصوص بعد از یائسگی شایع میباشد. علائم این بیماری شبیه عفونت چشم است و گاهی پزشک به علت تشخیص اشتباه برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز میکند.
وظیفه اشک مرطوب نگه داشتن سطح چشم، اکسیژن رسانی به قرنیه و شستشوی مواد زائد از سطح چشم میباشد. بیماران مبتلا به چشم خشک از احساس سوزش چشم، خشکی و احساس جسم خارجی به طور دائم شاکی میباشند. علائم دیگر شامل این موارد میباشند:
- خارش
- قرمزی
- درد
- حساسیت به نور
- اشکال در حرکت پلکها
احساس خستگی چشم علامت مهمی در کمبود اشک میباشد. کم کم در اثر شدت خشکی، هنگام پلک زدن چشمها قرمز و دردناک میشوند (کراتیت فیلامانتر ).
خشکی چشم باعث میشود که سطح قرنیه نامنظم شود و در نتیجه سبب کاهش دید میشود. باید توجه داشت در پارهای از موارد که خشکی چشم شدید است در اثر تحریکات حاصله به طور رفلکسی ترشح اشک زیاد میشود، در حالی که حقیقتا کمبود اشک وجود دارد. در آب و هوای گرم و حالاتی که سبب تبخیر اشک میشوند، علائم بیماری تشدید میشود. در غالب بیماران مشخصترین نشانه در معاینه چشم، طبیعی بودن ظاهر چشم است.
- خشکی چشم بیماری مزمنی است که درمان آن غالبا موفقت آمیز نیست. اساس درمان استفاده از اشک مصنوعی نیم درصد (Artificial tear ) به صورت یک قطره چهار بار در روز است. در صورتی که تعداد دفعات مصرف اشک مصنوعی بیشتر از 4 بار در روز باشد، از قطرههای اشک بدون مواد نگه دارنده استفاده میشود. این موارد نیز ممکن است توسط پزشکتان توصیه گردد:
- اجتناب از آب و هوای گرم و خشک
- استفاده از پمادهای نرم کننده به ویژه در هنگام خواب
- دستگاههای مرطوب کننده و عینکهای شما در پارهای از موارد
گاهی هم پزشک مداخله میکند و برای درمان سوزش چشم ناشی از خشکی شدید چشم پونکتومهای فوقانی و تحتانی چشم را میبندد و حتی ممکن است پلکها را بدوزد تا از فضای بین پلکی بکاهد و در نتیجه تبخیر اشک کاهش پیدا میکند.
خلاصه
سوزش چشم یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف حالتی به کار میرود که عامل داخلی یا خارجی سبب آزار چشم و قسمتهای اطراف آن میشود. چون سوزش چشم علامت مشترکی در بین بسیاری از بیماریهای چشمی است؛ درمانهای آن متفاوت است. ممکن است علت سوزش چشم یک حساسیت ساده باشد که با دور شدن از محیط حساسیت زا برطرف شود و یا به علت عفونت قارچی شدیدی باشد که تنها با تزریق ترکیبات ضدقارچی به داخل چشم برطرف شود. خب آن قدر چشمتان میسوزد که حوصله این مقدمات را ندارید؟ با ما باشید تا در این مقاله تعدادی از علل و نحوه درمان سوزش چشم را برایتان بازگو کنیم.
نظرات کاربران