آستیگماتیسم چیست و چگونه درمان می‌شود؟
۲۹ اردیبهشت ,۱۳۹۸

آستیگماتیسم چیست و چگونه درمان می‌شود؟

آستیگماتیسم یا همان آستیگمات چشم از جمله عیوب انکساری چشم می‌باشد. در این حالت قدرت انکساری چشم در تمام محورها یکسان نیست و شعاع نورانی که از یک جسم به سمت چشم تابیده می‌شود، در یک نقطه متمرکز نمی‌شود. علت این عیب انکساری تغییر در انحنای قرنیه یا عدسی می‌باشد.

شایع‌ترین علت آستیگماتیسم چشم چیست؟

علت شایع آستیگماتیسم چشم ناهنجاری‌هایی در شکل قرنیه است. تا به حال در شکل چشم‌های خودتان دقیق‌تر شده‌اید؟ قرنیه چشم انحنای خاصی دارد. انحنای قرنیه این امکان را به وجود می‌آورد تا دسته‌های پرتو نوری که وارد چشم می‌شوند به درستی روی شبکیه متمرکز شوند و شکل دقیقی از شیئی که به آن نگاه می‌کنیم برای ما بسازد. قرنیه این کار را با همکاری عدسی چشم انجام می‌دهد. در واقع ناهنجاری‌های عدسی نیز می‌توانند در ایجاد آستیگمات چشم دخیل باشند. مثلا اگر عدسی جابجا شود یا لبه‌های آن انحنای لازم را نداشته باشند. عدسی برای این که در جای خودش محکم قرار بگیرد توسط دو دسته الیاف به اطراف محکم وصل می‌شود. اگر این الیاف شل شوند؛ عدسی نمی‌تواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد و آستیگمات چشم به وجود می‌آید.

شایع‌ترین علت آستیگماتیسم چشم چیست؟

انواع آستیگمات چشم

آستیگماتیسم انواع مختلفی دارد. به طور مثال شاید از پزشکتان شنیده باشید که آستیگمات شما ساده است یا از نوع نامنظم می‌باشد. ابتدا انواع آستیگمات چشم را از نظر می‌گذرانیم.

  • اگر دو محور اصلی با قدرت انکسار و جهت گیری ثابت در قرنیه وجود داشته باشد؛ آستیگمات چشم از نوع منظم و در غیر این صورت نامنظم می‌باشد.
  • آستیگمات ساده هم به این معنی است که یک محور روی شبکیه قرار می‌گیرد. حالا بستگی به محور دیگر دارد که کجا قرار بگیرد تا آن را به انواع دوربین و نزدیک بین تقسیم کنیم. اگر محور دیگر جلوی شبکیه باشد، به آن آستیگمات نزدیک بینی ساده می‌گوییم. خودتان حدس می‌زنید که اگر این محور در پشت شبکیه باشد، آن را آستیگمات دوربینی ساده می‌نامند.
  • نوع دیگر آستیگمات که ساده نیست؛ مرکب نام دارد. در آستیگمات‌های مرکب معمولا هر دوی این محور در یک قسمت نسبت به شبکیه قرار می‌گیرند؛ یا در جلوی آن که مشخصا می‌شود نزدیک بینی مرکب و اگر در پشت شبکیه باشد، نوع دوربینی مرکب است. گفتیم معمولا! چون نوعی از افراد مبتلا به آستیگمات هم وجود دارند که یک محور بینایی در جلوی شبکیه و محور بینایی دیگر در پشت شبکیه وجود دارد.

چه نوع درمانی برای حل این عیب انکساری وجود دارد؟

  • عینک
  • لنزهای تماسی
  • عمل جراحی

چه نوع درمانی برای حل این عیب انکساری وجود دارد؟

عمل جراحی برای درمان آستیگماتیسم چشم چگونه است؟

هدف از عمل جراحی کاهش وابستگی به استفاده از عینک و یا لنز تماسی جهت فعالیت‌های روزمره خود می‌باشد. اعمال جراحی یا روی قرنیه انجام می‌شوند و یا به صورت داخل چشمی صورت می‌گیرند. مهم‌ترین اعمال جراحی در سطح قرنیه عمل‌های LASIK  و PRK هستند. اما برای انجام عمل جراحی ابتدا لازم است که میزان دیوپتر عیوب انکساری مشخص شود. این اعمال جراحی 4+ دیوپتر تا 8- دیوپتر را اصلاح می‌کنند. عیوب انکساری بالاتر از این حدود به وسیله لنزهای داخل چشمی اصلاح می‌شوند.

مهم‌ترین عامل تعیین کننده جهت تصمیم گیری برای درمان جراحی، ارزیابی بیمار قبل از معاینه قرنیه است. پزشک شخصا با بیمار صحبت می‌کند و انگیزه وی را مشخص می‌کند. میزان انتظار بیمار از عمل  باید برآورده شود، مخاطرات و عوارض عمل برای او مشخص گردد. بیماران باید بدانند که عمل جراحی به طور صد در صد خالی از عارضه نیست! هم‌چنین امکان باقی ماندن درجاتی از عیب انکساری بعد از عمل جراحی محتمل است. بیمارانی که دچار مشکلات روحی و روانی می‌باشند؛ مورد مناسبی برای عمل جراحی نیستند.

در بررسی افراد برای عمل جراحی توجه به چه نکاتی ضروری است؟

  • توجه به سابقه بیماری‌های قبلی از اهمیت بالایی برخوردار است. وجود بیماری‌های بافت همبند، دیابت پیشرفته و بیماری‌های نورولوژیک مواردی است که احتمال عوارض بعد از عمل را زیاد می‌نماید. و بهتر است این گونه افراد مورد عمل جراحی واقع نشوند. مصرف دارویی به نام ایزوتریتونین (Isotretinoin )توسط بیمار باید مورد توجه قرار گیرد؛ زیرا احتمال ایجاد خشکی چشم و عوارض بعد از عمل را زیاد می‌کند.
  • انجام اعمال انکساری معمولا بعد از چهل سالگی به علت پیدایش پیرچشمی و نیز تغییرات سنی در عدسی توصیه نمی‌شود.
  • ثابت بودن رفراکشن در طی 6 ماه گذشته مساله بسیار مهمی می‌باشد که معمولا بعد از تکامل رشد جسمی (سن 20 سال به بعد )حاصل می‌شود.
  • وجود بیماری‌های چشمی از قبیل: خشکی چشم، خراش راجعه قرنیه، بلفاریت و مشکلات شبکیه مسائل مهمی می‌باشد که قبل از عمل باید مورد توجه قرار گرفته و نسبت به درمان آن‌ها اقدام شود.
  • امکام عمل LASIK برای قرنیه‌های نازک وجود ندارد. برای این دسته از بیماران عمل PRK توصیه می‌شود.

در بررسی افراد برای عمل جراحی توجه به چه نکاتی ضروری است؟

در چه صورت لنز داخل چشمی برای درمان آستیگماتیسم چشم استفاده می‌شود؟

در صورتی که ضخامت قرنیه برای انجام عمل جراحی مناسب نباشد و یا عیب انکساری خیلی زیاد باشد. مهم‌ترین حسن کارگذاری لنزهای داخل چشمی این است که در صورت ضرورت، با خارج نمودن لنز از چشم اثر آن برگشت پذیر است. ولی در صورتی که به عدسی چشم آسیب بزند، آسیب آن دائمی است.

خلاصه

آستیگماتیسم چشم از جمله عیوب انکساری چشم می‌باشد. در این حالت قدرت انکساری چشم در تمام محورها یکسان نیست و شعاع نورانی که از یک جسم به سمت چشم تابیده می‌شود، در یک نقطه متمرکز نمی‌شود. علت این عیب انکساری تغییر در انحنای قرنیه یا عدسی می‌باشد. آستیگمات چشم انواع مختلفی دارد؛ به طور مثال ساده و مرکب یا منظم و نامنظم. درمان‌هایی که برای حل این مشکل توصیه می‌شود شامل : عینک، لنزهای تماسی و عمل جراحی می‌باشد. اعمال جراحی یا روی قرنیه انجام می‌شوند و یا به صورت داخل چشمی انجام می‌شود. مهم‌ترین اعمال جراحی در سطح قرنیه عمل‌های LASIK  و PRK هستند. انتخاب هر کدام از این روش‌ها به تصمیم پزشک و شرایط فرد بستگی دارد.

 

منبع

چشم پزشکی عمومی، دکتر محمدعلی جوادی

نظرات کاربران

تعداد نظرات در انتظار تایید :222
  1. حامد عبدیل زاده says:

    سلام.خسته نباشید.من چشمم استیکمات نامنظم هستش خیلی اذیت میشم.تقزیبا ۸ سال پیش به دکتر شریفی در شهر ارومیه مراجعه کردم برام لنز سخت نوشت و گفت اگه عمل بشه امکان داره کلا نابینا بشی.من ۸ ساله به دکتر نرفتم میخوام بدونم الان استیکمات نامنظم رو میشه عمل کرد یا نه؟

    • crm says:

      سلام
      باید معاینه کامل وعکس قرنیه انجام شود وبر اساس آن تصمیم به روش درمانی از جمله لیزیک، کاشت رینگ داخل قرنیه، کاشت لنز داخل چشمی، صورت میگیرد.
      در صورت عدم امکان انجام عمل، لنز سخت انتخاب مناسبی هست.

  2. رضا رضایی says:

    سلام خسته نباشید
    من چشم چپم -۴ استیگمات و -۲ اسفیر داره
    در واقع ۲ شماره نزدیک. بینه
    چطوری میتونم بفهمم که استیگمات ساده هستم یا مرکب یا نامنظم ؟

  3. ms says:

    سلام من چشمم آستیگمات داره میخواستم بدونم با زدن عینک بر طرف میشه یا همونی که هست میمونه

  4. احمد شریفی says:

    سلام عمل جراحی آستیگمات درچه سنی بهتره آیا با عمل دیگر نیازی به عینک نیست وبینایی شخص رادکتر ضمانت می کند

مقالات مرتبط

۸ آبان ,۱۴۰۰

انتخاب مسیر

مرکز فوق تخصصی چشم پزشکی بصیر در یکی از مناطق مرکزی شهر نزدیک به غرب تهران قرار گرفته است. بسیاری از بیمارستانها...

تعداد نظرات : ۰
۲۹۵۴
۸ آبان ,۱۴۰۰

دریافت نوبت

شما می توانید به 3 طریق نوبت معاینه در مرکز بصیر دریافت نمائید 1- تلفنی: با شماره 61900 تماس حاصل نمائید. در...

تعداد نظرات : ۴
۱۱۹۷۰
۸ آبان ,۱۴۰۰

راهنمای طبقات

1- طبقه همکف: در صورتی که برای معاینه مراجعه کرده اید: • هنگام ورود به واحد اطلاعات مراجعه فرمائید تا ورود شما...

تعداد نظرات : ۰
۲۲۲۷
۸ آبان ,۱۴۰۰

استرابیسم یا انحراف چشم

در استرابیسم ناهنجاری در محور نگاه چشمها به وجود آمده مسیر نگاه ها متفاوت است. این بیماری معمولا در اطفال شیوع دارد...

تعداد نظرات : ۰
۲۹۶۹
۸ آبان ,۱۴۰۰

گلوکوم یا آب سیاه

حفره داخلی چشم عمدتا توسط ماده ای ژلاتینی به نام ویتره یا زجاجیه پر شده که قوام کره چشم را نگاه می...

تعداد نظرات : ۰
۱۷۹۵
۸ آبان ,۱۴۰۰

زیبائی، ترمیمی و مجاری اشکی

زیبا دیده شدن از ویژگی هائی است که انسانها عمدتا به آن اهمیت می ورزند. زیبائی صورت و چشمها در این میان...

تعداد نظرات : ۰
۳۱۷۳
۸ آبان ,۱۴۰۰

شبکیه

شبکیه لایه درونی و عمقی چشم است که از میلیونها حسگر عصبی برای گیرندگی ، ثبت و انتقال تصاویر وارد شده به...

تعداد نظرات : ۲
۲۲۴۲
۸ آبان ,۱۴۰۰

قرنیه

چشم کره ای است به قطر تقریبی 5/2 سانتیمتر. لایه بیرونی این کره از بافتی سخت و مقاوم تشکیل شده که به...

تعداد نظرات : ۰
۳۶۵۷
۸ آبان ,۱۴۰۰

بیمه ها

مرکز فوق تخصصی چشم پزشکی بصیر طرف قرارداد بیمه ها ی پایه و تقریبا تمامی بیمه های تکمیلی و نیز برخی از...

تعداد نظرات : ۰
۱۳۱۱۱
۸ آبان ,۱۴۰۰

خدمات جنبی

عـلاوه بـر ارائـه خدمـات اصلـی چشـم پـز شـکی در مرکـز فـوق تخصصـی چشـم پزشـکی بصیـر، بـه منظـور فراهـم سـاختن حـد اکثـر راحتـی...

تعداد نظرات : ۰
۱۴۷۰
۸ آبان ,۱۴۰۰

کلینیک زیبائی چشم

در کلینیک زیبائی چشم با هماهنگی و وقت قبلی چشم پزشکان فوق متخصص ما به بررسی درخواستهای مراجعین پرداخته و بهترین راهکارها...

تعداد نظرات : ۰
۲۴۰۸
۸ آبان ,۱۴۰۰

آزمایشگاه

آزمایشگاه تشخیص طبی بصیر همه روزه آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی می باشد.

تعداد نظرات : ۰
۱۲۳۴

پرسیدن سوالات