علل انسداد مجرای اشکی در کودکان چیست؟
همان طور که میدانید مجرای اشک یک کانال ضروری است که توسط آن مایعات خارج میشوند. در واقع میتوان گفت که از طریق این مجراهاست که آبی که مرتبا سطح چشم را خیس میکند ، خارج میشود. انسداد مجرای اشکی باعث میشود تا این قطرات اشک نتوانند به صورت عادی از چشم خارج شوند و در چشم تجمع پیدا میکنند که در نهایت باعث میشود که چشم اشک آلود، خیس و حالت التهابی داشته باشد.
بسیاری از نوزادان زمانی که به دنیا میآیند در چندین ماهه اول این مجرای اشک را به صورت تکامل یافته ندارند و میتوان اینطور گفت که مجرای اشکی آن ها به صورت کامل رشد پیدا نکرده است که این مشکل به نوبه خود میتواند باعث انسداد مجرای اشکی، اشک ریختن بیش از حد از چشم و عفونت های چشمی شود.
انسداد مجرای اشک در بسیاری از کودکان شایع است و طبق آمار میتوان گفت که حدود یک سوم از نوزادانی که به دنیا میآیند دچار انسداد مجرای اشکی میشوند. خوشبختانه این انسداد یک بیماری جدی نیست و میتوان با انجام روش های ساده ای آن را درمان کرد.
علل انسداد مجرای اشکی چیست؟
در اغلب نوزادانی که به دنیا می آیند مجرای اشکی بسته است. به این نوع معمولا انسداد مادرزادی مجرای اشکی گفته می شود که در واقع ناشی از این است که مجرای اشکی بیش از حد باریک است و یا یک شبکه ی بافتی در آن وجود دارد که باعث می شود اشک به راحتی از آن خارج نشود و در نهایت مسدود شود. در اغلب موارد این مشکل تا قبل از یک سالگی حل می شود.
عوامل مختلف دیگری نیز وجود دارد که باعث انسداد مجرای اشکی در کودکان می شود. در کودکانی با سن بالاتر این مشکل به ندرت رخ می دهد. برخی از کودکان پولیپ بینی دارند که در واقع باعث می شود یک توده ی اضافه در بینی و انتهای مجرای اشکی آن ها رشد کند. انسداد مجرای اشکی میتواند یک نشانه برای کیست یا تومور در بینی باشد اما این مورد در کودکان هم به ندرت رخ می دهد.
ممکن است که آسیب های مختلفی به چشم وارد شود که موجب بریده شدن مجرای اشکی نیز می شود که در نهایت انسداد و عدم عملکرد صحیح این مجرا می شود. اما با انجام جراحی های ترمیمی می توان بلافاصله پس از آسیب دیدگی های مختلف و بروز انسداد جلوگیری کرد.
علائم انسداد مجرای اشکی شامل چیست؟
علائم انسداد مجرای اشکی معمولا در یکی از چشم ها به وجود می آید. علائمی که در نهای انسداد مجرای اشکی بروز کنند عبارتند از :
- اشک های زیاد: میتوان گفت که چشم ها اگر بیش از اشک آلود باشند باعث می شود که مجرای اشکی مسدود شود.
- تشکیل جرم های سفید رنگ یا زرد رنگ: در این حالت ممکن است که پلک ها به هم بچسبند.
- قرمزی و تورم در اطراف بینی و چشم: این تورم در واقع ناشی از این است که عفونت سیستم تخلیه اشکی در چشم باشد. در واقع می توان گفت که عفونت در صورت تشدید می تواند موجب تب، درد و همچنین افزایش تورم و قرمزی شود که به نوبه خود این موارد باعث ایجاد چرک و مخاط در چشم می شوند.
اغلب کودکانی که دچار مسدود شدن مجرای اشکی خواهند شد علائمی که ذکر شد را بین چند روز تا چند هفته اول تولد خواهند داشت. در صورتی که کودک شما دچار بیماری هایی که عفونت تنفسی را در بر دارد خواهند شد مانند سرماخوردگی های مختلف یا سینوزیت علائم انسداد مجرای اشکی نیز به طور قطع وخیم تر خواهد شد.
بیشتر بخوانید :
عوارض انسداد مجرای اشک
عفونت مجرای اشکی ممکن است که بر اساس شرح حالی که از بیمار دریافت می شود متفاوت باشد. این مورد را میتوان با معاینه ی فیزیکی مشخص کرد. پزشک حتی ممکن است که میزان ریزش اشک را هم مشخص کند تا مطمئن شوید که مایع اشک به صورت کاملا طبیعی از مجرای اشکی بیرون می ریزد. تست های دیگری هم وجود دارد که از آنها برای تشخیص میزان انسداد و یا محل دقیق آن استفاده می شود.
درمان های مختلف
قطره چشمی
اولین درمان این انسداد را میتوان قطره چشمی معرفی کرد. اگر نوزاد شما به انسداد مجرای اشکی دچار شده است معمولا پزشک برای درمان عفونت قطره و یا پماد آنتی بیوتیک تجویز می کند. در نظر داشته باشید که این قطره در واقع درمان کننده انسداد مجرا نیست اما زمانی که عفونت چشم برطرف شود در واقع میتوان با روش های ماساژ که توسط پزشک تجویز می شود آن را درمان کرد.
کمپرس گرم
کاری که شما میتوانید انجام دهید این است که به کودک خود برای خارج شدن اشک از چشمانش کمک کنید. در این حال میتوانید روی چشم او کمپرس گرم قرار دهید. هر زمان که احساس کردید اشک در چشم او جمع شده است باید با کمک یک حوله و یا پارچه نخی که آن را در آب گرم خیس کرده اید روی چشم را تمیز کنید. در این حالت حتی میتوانید به آرامی روی غدد اشکی فشار اندکی بیاورید و دست خود را آرام به سمت خروجی مجرای اشک بکشانید تا مایعاتی که درون آن وجود دارند خارج شوند. دقت داشته باشید که برای این کار به هیچ وجه شیئی را وارد مجرای اشک نکنید.
به طور خلاصه…
انسداد مجرای اشکی یکی از شایع ترین مشکلات در نوزادان و کودکانی به شمار می آید که تازه به دنیا آمده اند. این بیماری دارای نشانه های مختلفی است که از جمله آنها میتوان به اشک زیاد، تورم و جرم پذیری، قرمزی و تورم چشم اشاره کرد که بسته به میزان انسداد می تواند برای کودک شما آزار دهنده باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم میتوانید با مراجعه به پزشک و دریافت دستورالعمل های لازم اقدام به برطرف سازی این انسداد کنید. دقت داشته باشید که از فرو بردن هر شیئی به داخل مجرای اشک به شدت خودداری کنید.
نظرات کاربران