درمان قرمزی چشم و علل ایجاد آن چیست؟
باید دانست که قرمزی چشم همیشه علامت یک بیماری چشمی نیست و در بسیاری از موارد یک امر طبیعی است مثل قرمزی چشم صبح ها پس از برخاستن از خواب یا قرمزی چشم به دنبال بیداری طولانی و کار سنگین یا قرمزی چشم هنگام سرماخوردگی و یا پس از گریه کردن! اما گاهی هم خبر از یک بیماری چشمی میدهد که نیاز به درمان دارد. در این مقاله به بررسی علل و درمان قرمزی چشم میپردازیم.
خونریزی زیر ملتحمه
این خونریزی یک حالت شایع در افراد مسن و افرادی که خشکی چشم و یا سابقه فشار خون بالا دارند است. قرمزی معمولاً به دنبال عطسه یا سرفه یا زور زدن یا عصبانیت و در اکثر موارد به صورت خود به خود به وجود می آید.
- درمان قرمزی چشم از نوع خونریزی زیر ملتحمه: این قرمزی بدون هیچ علامت همراه دیگری مثل سوزش، احساس جسم خارجی ،کاهش دید، درد یا … می باشد. این خونریزی در ابتدا کمی پخش تر شده و سپس به تدریج کمرنگ تر شده و کم کم در عرض یکی دو هفته جذب می شود و اثری از آن به جا نمی ماند. در صورت تکرار خون ریزی بیمار باید از نظر اختلالات خونریزی دهنده، دیابت قندی وفشار خون بالا بررسی شود.
- نکته مهم: اگر بیمار وافارین یا کومادین استفاده می کند INR بیمارکنترل شود.
عفونت چشم یا کنژکتیویت
قرمزی چشم علامت اصلی التهاب و نسبتاً بدون خطر کنژکتیویت ساده می باشد. معمولاً عفونت های چشم (کونژونکتیویت ها) علاوه بر قرمزی چشم علایم دیگری مانند ترشحات چرکی، چسبندگی پلک ها، اشک ریزش و سوزش چشم ها دارند. در بعضی موارد به خصوص در عفونت های ویروسی چشم (کونژونکتیویت های ویروسی) ممکن است تب، گلودرد وعلایم سرماخوردگی نیز همراه این نشانه ها باشد. در این موارد همان ویروسی که باعث سرماخوردگی شده، چشم را نیز درگیر کرده است.
- درمان قرمزی چشم از نوع عفونت های چشم: معمولاً قطره یا پماد آنتی بیوتیک موضعی مثل قطره کلرامفنیکل یا پماد اریترومایسین است. شستشوی چشم با چای سرد نیز برای تسکین علایم و کاهش ترشحات مفید است. لازم به یادآوری است که نباید انتظار داشت که با شروع درمان با قطره یا پماد آنتی بیوتیک بلافاصله عفونت بهبود یابد و معمولاً این بیماری باید سیر خود را طی کرده و به تدریج بهبود یابد.
- نکته: در بعضی موارد مانند عفونت های چشمی کودکان زیر 5 سال با بعضی باکتری ها مثل هموفیلوس یا میکروب سوزاک علاوه بر درمان موضعی باید درمان با آنتی بیوتیک خوراکی یا تزریقی نیز انجام شود.
بیشتر بخوانید :
حساسیت و آلرژی های چشم
در آلرژی و حساسیت های چشمی علاوه بر قرمزی چشم معمولاً خارش و گاهی اشک ریزش نیز وجود دارد ولی خارش علامت بارز است. حساسیت های چشم معمولاً زودگذر و موقتی بوده و بعد از چند روز حتی بدون درمان بهبود می یابند ولی در بعضی موارد مانند ورم بهاره ملتحمه یا انواع آتوپیک، حساسیت سیر چندماهه و یا چند ساله داشته و برای درمان نیاز به استفاده طولانی از دارو می باشد.
- درمان قرمزی چشم از نوع حساسیت های معمول چشمی: شامل استفاده از قطره های موضعی مثل قطره آناپریدین، فلوکورت و کرومولین و استفاده از کمپرس سرد می باشد. خنک کردن چشم ها و کمپرس سرد به صورت قابل توجهی علایم را تسکین می دهد.
اجسام خارجی سطح چشم
اجسام خارجی سطح چشم نیز باعث ایجاد علایم قرمزی، سوزش، آبریزش و احساس جسم خارجی می شوند. در این موارد باید ابتدا چشم با آب شستشو داده شود و اگر جسم خارج نشد کوشش بیشتری برای خروج آن انجام نشود؛ چون باعث آسیب بیشتر می گردد و لازم است به چشم پزشک مراجعه شود.
- درمان قرمزی چشم از نوع اجسم خارجی: چشم پزشک زیر میکروسکوپ(slit lamp )اقدام به معاینه چشم و در آوردن جسم خارجی کرده و پس از آن معمولاً چشم پانسمان شده و آنتی بیوتیک موضعی تجویز می گردد.
- نکته: اجسام خارجی فلزی و گیاهی (چوب) از اهمیت بیشتری برخوردارند و برداشت آنها در اسرع وقت توصیه می شود.
خشکی چشم
خشکی چشم ( کمبود هر یک از سه لایه اشک ) در بعضی موارد به تنهایی و در بعضی موارد همراه با بیماری ها ی سایر اعضاء بدن می باشد. در بعضی بیماری های روماتیسمی نیز خشکی چشم یکی از علایم بیماری می باشد. خشکی چشم و کمبود اشک ایجاد علایمی مثل احساس جسم خارجی، سوزش، قرمزی چشم و آب ریزش از چشم می کند. این علایم در فصول گرم و خشک و مناطق خشک و هوای آلوده شدید می شود.
- درمان قرمزی چشم به علت خشکی چشم: در موارد خفیف و متوسط شامل قطره های جایگزین اشک و نرم کننده ها مانند انواع قطره های اشک مصنوعی و مواد نرم کننده می باشد. در موارد شدیدتر گاهی نیاز به اقدامات دیگر مانند بستن مجراهای خروج اشک در چشم بر ای جلوگیری از خروج اشک از چشم و سایراقدامات می باشد.
مشکلات سطحی کره چشم
بعضی مشکلات مربوط به سطح کره چشم مثل نامنظمی سطح قرنیه، ناخنک و… می توانند باعث قرمزی چشم شوند.
- درمان قرمزی چشم به علت مشکلات سطحی کره چشم: بسته به مورد با قطره و پمادهای موضعی نرم کننده و اشک مصنوعی و کورتون دار و در موارد شدیدتر جراحی می باشد
التهاب های داخل کره چشم
التهاب های داخلی چشم مثل یووئیت باعث ایجاد قرمزی ودرد چشم همراه با فتوفوبی (ترس از نور ) می شوند. در بعضی موارد کاهش دید نیز وجود دارد.
- درمان قرمزی چشم به علت التهاب های داخلی چشم: معمولاً با قطره های استروئیدی موضعی و قطره های گشادکننده مردمک است و در بعضی موارد نیاز به درمان های دیگر مثل داروهای خوراکی و تزریقات اطراف چشم نیز پیدا می شود. باید بررسی سایر اعضاء بدن از نظر بیماری زمینه ای اصلی نیز انجام شود. چرا که درمان اصلی درمان بیماری زمینه ای است و درمان چشم فقط به صورت علامتی است.
- نکته: در جریان بعضی بیماریهای عفونی مثل(توکسوپلاسما) التهاب داخل چشمی شدید ایجاد می شود که همراه با کاهش دید است. در این بیماری حتماً باید درمان آنتی بیوتیک علیه انگل گربه (توکسوپلاسما) نیز انجام گیرد وگرنه کاهش بینایی به صورت دائمی به جای خواهد ماند.
خلاصه
باید دانست که قرمزی چشم همیشه علامت یک بیماری چشمی نیست و در بسیاری از موارد یک امر طبیعی است. قرمزی چشم علل مختلفی دارد و درمان قرمزی چشم مبتنی بر علت آن میباشد به طور مثال اگر خونریزی زیر ملتحمه باشد که خودش ظرف چند هفته درمان میشود. اگر علت آن ناخنک باشد قطرههای اشک مصنوعی کورتوندار به تسکین آن کمک میکنند. گاهی در عفونتهای داخل کره چشم لازم است حتی آنتی بیوتیک خوراکی و تزریقی مصرف شود. پس ابتدا علت آن باید پیدا شود و بعد درمان مناسب صورت گیرد.
نظرات کاربران